Niveluri normale de glucoză

Glicemia este măsurarea nivelului de glucoză din sânge. După cum am menționat, ingerăm zaharuri cu alimente sub diferite forme mai complexe, cum ar fi, de exemplu, fructoza sau zaharoza.

Odată cu digestia, transformăm zaharurile complexe în substanțe mai simple, cum ar fi glucoza. Astfel, trece în sânge, unde circulă continuu, până când celulele îl absorb pentru a-l folosi ca sursă de energie.

Funcția glucozei este, prin urmare, de a servi drept energie organismului. Când celulele absorb această substanță din sânge, o transformă, printr-un proces metabolic cunoscut sub numele de ciclul Krebs, în ATP, o moleculă pe care o vor folosi în diferitele procese fiziologice pe care le desfășoară.

Prin urmare, glucoza este o substanță esențială pentru funcționarea întregului corp uman. Dar, dacă există un exces în sânge, acesta poate fi stocat sub formă de glicogen în ficat. Aceste rezerve sunt activate atunci când organismul are nevoie de o contribuție suplimentară, de exemplu, atunci când face exerciții fizice.